Plans for improved connections between Salamanca Place and city centre

THE City of Hobart has released a concept plan for a $3.5 million project to improve connections between Salamanca Place and Hobart’s city centre.

The proposed concept will seek to improve safety and provide a more enjoyable experience for pedestrians moving through the Salamanca Place area.

The project is expected to start in February 2019 and will be delivered in stages over the next three years.

Some of the main changes include:

Closing the existing southbound one-way road that runs from Morrison Street to Montpelier Retreat through the Salamanca Lawns, and rebuilding the flat area of the Salamanca Lawns to make it suitable for multiple purposes such as car parking or Salamanca Market’s special events.

Making the existing curved two-lane, one-way road connecting Gladstone Street to Morrison Street a two-way road for motorists driving between Morrison Street and Salamanca Place.

Rebuilding the intersection of Salamanca Place and Montpelier Retreat, and the footpath on Salamanca Place between Montpelier Retreat and Kennedy Lane, to make walking through this area feel more safe and comfortable.

Installing five “zebra” crossings to give pedestrians priority over vehicles at important pedestrian crossing points.

There would be no change in the number of car parking spaces and none of the trees that are heritage-listed or on the Significant Tree Register would be affected.

Nine small trees are planned to be removed and replaced with five more appropriate trees.

The City of Hobart is now seeking feedback from the community on the proposed concept.

Any comments received will be considered and included in a report to Council’s aldermen for them to make a decision regarding endorsement of the final concept plan.

Feedback can be submitted on yoursay.hobartcity.com.au or via email to coh@hobartcity.com.au by Wednesday 30 May 2018.

More information about the proposal can be found on hobartcity.com.au/salamancaplace

Caption: An artist’s impression of the planned pedestrian upgrade. Photo credit: City of Hobart.