Australia’s first carbon-positive housing for Hobart CBD

BATHURST Street in Hobart’s CBD will be the site of Australia’s first carbon-positive residential development.

The Commons Hobart, which will comprise 30 environmentally sustainable apartments, will produce renewable energy onsite, contributing solar-generated electricity back to the grid.

Over the life cycle of the project – from removal of the existing building and construction through to ongoing occupation and eventual demolition – The Commons Hobart will avoid generating, or will capture and offset, more carbon than it produces.

Created by ethical developer Small Giants Developments, the project will achieve, on average, a nine star energy rating.

Small Giants Developments general manager Clint Hare said every possible carbon saving had been looked at in the design of the project.

“We are implementing a low impact design across the project,” he said.

“For example, concrete is a significant source of carbon emissions in the construction industry – to mitigate that, we begin with a low-emission concrete for the base structure.

“That kind of thinking applies at every stage of the development.

“The site itself was selected for its north-facing aspect to maximise solar gain and the solar benefit happens to be in addition to the site enjoying enviable views of Mount Wellington.”

Passive design principles will naturally moderate the indoor temperature of the apartments, reducing the need for heating and energy consumption.

Numerous other environmentally sustainable initiatives will be incorporated, including on-site solar power generation, water collection and re-use, high-efficiency appliances and heat pumps and carbon offsetting.

“There are few apartment buildings available of this scale, cost and quality that reach this level of sustainability,” Mr Hare said.

In addition to its range of one, two and three-bedroom dwellings, The Commons includes a variety of shared spaces that are designed to bring people together and foster a sense of community.

These facilities include a ground-floor communal garden, as well as a communal kitchen and food garden on the roof terrace.

Continuing the theme of carbon reduction, the building will include bicycle parking for residents but only three car parks, with these spaces allocated to a car share program for residents’ use.

“Each of the apartments at The Commons are generously sized, with 2.7-metre ceilings and floor plans that maximise space,” Mr Hare said.

“These are beautiful spaces that people will love spending their time in – spaces that promote a healthy way of life.”

Caption: An artist’s impression of The Commons Hobart, to be located on Bathurst Street.